1 april

Onthulling monumentborden Vaartdorp Rietveld door wethouder Breeuwsma

Bewoners en recreatieondernemers trekken samen op in Vaardorp het Rietveld

Wethouder Breeuwsma maakt op 1 april kennis met de resultaten van twee jaar vruchtbaar samenwerken.

Zaterdag 1 april a.s. onthult wethouder Relus Breeuwsma om 11.30 bij de Rietveldsebrug in de Dijkgraafweg in Hazerswoude één van de vier monumentborden bij Vaardorp het Rietveld. De borden zijn het resultaat van twee jaar samenwerking tussen de Bewonersvereniging het Rietveld en PReT (Platform voor Recreatie en Toerisme) Alphen aan den  Rijn. Andere resultaten van deze samenwerking zijn onder andere een vaarkaart en een wandelroute door dit gebied. In beide staat de historie van het gebied centraal.

Het initiatief voor de borden ontstond bij de bewoners van het Rietveld. Uit een enquête bleek enkele jaren geleden dat zij zich zorgen maakten over de achteruitgang van hun woongebied. Zij wilden meer aandacht voor het cultuur-historische karakter van het gebied, onder meer door het plaatsen van informatieborden. Bij het realiseren van deze wens ging de bewonersvereniging van de Rietvelders een samenwerking aan met PReT. Dit platform was van plan de in het vaardorp nog steeds aanwezige authentieke gastvrije sfeer en kleinschalige recreatiemogelijkheden in en rond het vaardorp op de kaart te zetten in de regio. De bewonersvereniging ontving subsidies van de stichting Land van Wijk en Wouden en de ANWB. PReT droeg bij uit eigen middelen. De bewonersvereniging nam de (historische) teksten voor haar rekening. PReT zorgde voor de vormgeving.

Ondertussen verzamelden PReT en de bewonersvereniging de wensen van de kleine recreatieaanbieders rond het Rietveld van overnachtingsmogelijkheden, horeca, bootjesverhuur, arrangementen, wandeltuinen e.d. Zo ontstond de vorige zomer een historische vaarkaart voor het vaardorp en werd gewerkt aan de promotie van de vaar-, wandel- en fietsroutes. Op 1 april wordt ook de nieuwe Geer en Rietveld wandelroute, die ons de geschiedenis van het gebied verder laat beleven.

De vaarkaart is al gepubliceerd op de website www.vaardorphetrietveld.nl. De nieuwe wandelroute verschijnt binnenkort ook op www.hierisalphen.nl

Voor info: neem contact op met Han Hendrickx, 06-54361000, info@pretalphen.nl
of met Let Belt, (06) 12 19 99 58, info@vaardorphetrietveld.nl

 

Deel dit artikel
Geplaatst op:22 maart 2023

Meer informatie

Datum
1 april

Locatie
Rietveldsebrug in de Dijkgraafweg in Hazerswoude

Tijd
11:30 uur

Benieuwd naar wat er allemaal te doen is in Alphen aan den Rijn omgeving? Ga naar hierisalphen.nl