Park Zegersloot is vijf schaak- en damtafels rijker

In Park Zegersloot staan sinds kort naast het urban athletes parkje vijf stijlvolle schaak- en damtafels voor een denkspelletje in de open lucht. Het park biedt ruimte aan vele sporten, maar denksporten hadden nog geen expliciet plekje. Mede door de bekroonde Netflix-serie the Queens Gambitstijgt ook in Nederland de interesse in denksporten. De VVPZ (Vrienden van Park Zegersloot) nam gesteund door de Alphense DamClub en de Alphense Schaakclub, het initiatief voor dit project.  De gebiedsbeheerders van de Gemeente Alphen aan den Rijn, Stichting Fonds Alphen, het Postcodeloterij Buurtfonds, PReT en sponsoren zorgden voor het plaatsen en de financiering van de tafels.

Albert Kalkhoven, secretaris van de VVPZ en initiator: “Ik ben heel blij dat we zoveel steun kregen voor het idee. In de Mediterrane landen, maar ook in sommige Nederlandse parken is het heel gewoon om in de avond buiten en ‘potje te schaken/dammen’. Dit zorgt voor gezelligheid, cohesie en meer bekendheid van de sport. Dat is precies waar het Park Zegersloot voor bedoeld is.” 

Hoe zeer Alphen aan den Rijn in de nopjes is met deze tafels in Park Zegersloot bleek uit de woorden van wethouder Gertjan Schotanus. Hij merkte op “als gemeente geloven wij in de vitale kracht van sport. En zeker in deze tijd, niet alleen fysiek ook mentaal. Dit initiatief past uitstekend bij de titel Alphen aan de Rijn, Europese Sportstad 2021. In september zullen de tafels zeker ingezet worden bij de spelen die we dan als Sportstad organiseren.”

Robbert van Diggelen, secretaris van de Alphense DamClub, kan het nauwelijks nog geloven dat dit project in 4 maanden gerealiseerd kon worden. “Al jaren hadden wij de stille wens om in de buitenlucht te kunnen schaken en dammen. Demonstraties tijdens evenementen trekken altijd veel belangstelling, maar we zochten iets blijvends in de open lucht. Zelf waren we niet in staat dit voor elkaar te krijgen. Dat dit met zoveel hulp van verschillende lokale partijen mogelijk werd is een prachtige opsteker voor onze verenigingen.”

Initiatieven voor recreatieve projecten als dit, waar verschillende PReT deelnemers achter staan en die passen in de PReT actieagenda 2020-2025, kunnen rekenen op ondersteuning met raad, daad en co-financiering door PReT. Meer weten ? Stuur dan een mailtje naar info@pretalphen.nl.

Deel dit artikel
Geplaatst op:3 mei 2021

Meer nieuws

Benieuwd naar wat er allemaal te doen is in Alphen aan den Rijn omgeving? Ga naar hierisalphen.nl