Nieuwste fietsroute: ‘Op verkenning langs de molens rond Hazerswoude’

Op 6 april opent wethouder Relus Breeuwsma de nieuwe fietsroute ‘Op verkenning langs de molens rond Hazerswoude’. Deze route gaat door de polders langs prachtige plekjes en onderweg zijn verschillende (wind)molentypes te zien. De fietsroute is op initiatief van Klein Giethoorn samengesteld door het Historisch Museum Hazerswoude, onder regie van PReT. Het fotowerk is verzorgd door Dirk Koster.

Hazerswoude is een écht polderdorp. De hoge veenrug waarop Hazerswoude ontstond, wordt al meer dan 2000 jaar bewoond. In de prehistorie leerden de Germanen en later de Romeinen al met het water in dit gebied te leven. Sinds de dertiende eeuw begon men met het ontginnen van het moerasveen. Aan alle kanten wordt het dorp nu omringd door polders. Door het introduceren van windmolens kon men steeds dieper ‘uitvenen’. In de achttiende eeuw tot wel -6 m. onder NAP.

“Fietsen is gewoon ook heel leuk, dat zie je weer aan deze nieuwe route. Wij zijn als gemeente Alphen aan den Rijn en onze Fietshartpartners heel trots op deze nieuwe route, door het karakteristieke Hazerswoude” Wethouder Relus Breeuwsma.

Kom en ontdek deze nieuwe molenroute op zaterdag 6 april aanstaande.

Programma

13.00 uur  ontvangst bij molen de Rooie Wip, Gemeneweg 22 Hazerswoude

13.10 uur  rondleiding in de Rooie Wip door de molenaars

13.50 uur  opening van de fietsroute door wethouder Breeuwsma

14.10 uur  onder begeleiding van streekgidsen de nieuwe route verkennen

15.00 uur  hapje en een drankje in het recent vernieuwde café Klein Giethoorn.

Noot voor de redactie

Neem voor meer informatie over de opening van de fietsroute contact op met het Platform van Recreatie en Toerisme, Koosje de Koeijer, voorzitter, 06-54368120.

Voor vragen over de nieuwe fietsroute, neem contact op met Leon van der Werf, voorzitter Historisch Museum Hazerswoude, leonvanderwerf1957@gmail.com, 06-53296554.

Foto: Dirk Koster

Deel dit artikel
Geplaatst op:29 maart 2024

Meer nieuws

Benieuwd naar wat er allemaal te doen is in Alphen aan den Rijn omgeving? Ga naar hierisalphen.nl