Meer B&B’s en camperbeleid moeten leiden tot meer toerisme en recreatie

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De gemeente Alphen aan den Rijn hoopt meer toerisme en recreatie naar Alphen aan den Rijn te trekken door meer ruimte voor B&B’s en een camperbeleid voor boeren.

De vernieuwde samenwerking met PReT (Platform Recreatie en Toerisme) moet daar voor gaan zorgen. Het pact tussen de gemeente Alphen aan den Rijn en het platform is verlengd tot 2027. De gemeente Alphen aan den Rijn zal vanaf dit jaar een jaarlijkse bijdrage verstrekken uit de toeristenbelasting.

‘Als je het doet, moet je het goed doen’

‘We willen het aantal meerdaagse verblijven vergroten. Het aanbieden van dat soort arrangementen kan de gemeente echter niet zelf doen’, legt wethouder Relus Breeuwsma uit. ‘In de afgelopen jaren zijn er steeds meer B&B’s bijgekomen. Dat groeit enorm in de gemeente en daarom willen we daar meer ruimte aan geven.’

‘Er ligt ook een camperbeleid op de plank voor boeren die overnachtingen aanbieden in campers als verdienmodel. Ik wil één lijn daarin trekken. Als je het doet, dan moet je het goed doen’, zegt Breeuwsma.

‘We willen meer toeristen en recreanten naar Alphen aan den Rijn krijgen door promotie. We kunnen nog veel winst halen op dat gebied. Het Bentwoud kan bijvoorbeeld veel aan bekendheid winnen en groeien door de toekomstige mountainbikeroute.’

Ontwikkeling van arrangementen en ‘Alphense ABBA’

‘Er hebben verschillende veranderingen plaatsgevonden op het gebied van financiën. Daarom gaan we samen met PReT en de raad kijken naar de doelstellingen. De samenwerking met deze sector is erg belangrijk’, vertelt Breeuwsma.

Door de bijdrage van de gemeente kan PReT verder werken aan de ontwikkeling van arrangementen van wandelingen, fiets- en vaartochten. Daarnaast kan het platform de samenwerking en kennisontwikkeling versterken. VVV’s zijn daarin ook heel erg sterk en belangrijk volgens Breeuwsma.

PReT kan door het nieuwe pact ook de Alphense iconen ABBA verbeteren en op de kaart zetten. De ABBA-iconen zijn: Archeon, Avifauna, Boskoop en Bentwoud. De verbinding tussen deze toeristische trekpleisters moet fysiek met infrastructuur en mentaal met marketing worden versterkt in de periode van 2024 tot 2027.

Deel dit artikel
Geplaatst op:12 januari 2024

Meer nieuws

Benieuwd naar wat er allemaal te doen is in Alphen aan den Rijn omgeving? Ga naar hierisalphen.nl